Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.

hello@youremail.com
+1234567890

Jön a magyar automata folyótakarító hajó, a Tiszán és a Bodrogon vetik be először

Jön a magyar automata folyótakarító hajó, a Tiszán és a Bodrogon vetik be először

Automata hulladékgyűjtő hajót mutattak be az Újpesti-öbölben. A hazai fejlesztésű eszközt öntanuló kamerarendszerrel is felszerelték, hogy minél hatékonyabban azonosítsa a folyón érkező hulladékot. Először a Bodrogon és a Tiszán vetik be jövőre.

Hazai fejlesztésű automata folyótakarító hajót mutattak be hétfőn az Újpesti-öbölben. A Robo-Collect névre keresztelt eszköz a folyók hullámain érkező hulladék – elsősorban műanyag palackok – összegyűjtésére fejlesztette ki, a Tiszai Pet Kupa ihletésére a hazai Future Plastik Kft. A hajót várhatóan jövőre vetik be a Tisza és a Bodrog habjain, amelyek közül előbbi Európa egyik legsúlyosabban szennyezett folyója. A Tiszán a vízügyi adatok szerint egy-egy nagyobb áradás percenkén több mint 500 műanyag palackot hoz, ami éves szinten 10-20 ezer tonna hulladékot jelent – olvasható a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) közleményében.

A folyószennyezés egyre nagyobb költségeket jelent a vízi infrastruktúra üzemeltetése és a vízminőség biztosítása során, illetve kockázatot jelent a turisztikai bevételekre nézve is – ezeknek a költségeknek és kockázatoknak a csökkentésében nyújthat majd segítséget az új hulladékgyűjtő hajó.

A hajót hidrológiai modell segítségével irányítják az érkező hulladékáradat útjába. Itt öntanuló algoritmussal ellátott térfigyelő kamerarendszerrel szúrják ki – akár a hajóról, akár a partról – azt a helyet, ahol a legtöbb hulladékot lehet elcsípni, majd lehorgonyozzák, és elindítják a begyűjtést. Ehhez csápokat használnak, amik buborékfal segítségével terelik a hulladékot a katamarán típusú hajó közepén található kiemelő eszközhöz. Ez az osztályozó berendezéshez továbbítja a vízből kiemelt dolgokat, amiket aztán bezsákolnak és elszállítanak. A felismerő- és gyűjtőrendszer meghajtásának energiaigényét napelemekkel biztosítják.